Nem vagytok Istenek!

A pszichológus halála és a „gyilkos” terápia

Súlyos személyiségzavarban szenvedhet Bándy Kata gyilkosa – mondta Bilkei Pál kriminálpszichológus. Ezt tudjuk. Normális ember nem öl csak úgy. Ez minimum zavart elmét feltételez. Valahogy úgy érzem, ha megtalálják a tettest, kiderül, hogy korábban pszichés zavarral kezelték, vagy az osztályfőnöke elárulja majd, hogy problémás családban nőtt fel.

 Őszintén remélem, hogy mire ez a bejegyzés kikerül a világhálóra, rács mögött van a pécsi rendőrségi pszichológusnő gyilkosa. Mint ahogy azt is őszintén remélem, hogy a tettének magyarázatánál nem lesz mentő körülmény, sőt, magyarázat sem a személyiségzavar.

Mostanában általános alibivé nőtte ki magát a személyiségzavar, az abnormalitás, hétköznapi, becenevén a hülyeség. Bilkei Pál kriminálpszichológus még meg sem várta, hogy megtalálják a fiatal lány gyilkosát, megelőlegezte az ismeretlennek a személyiségzavart, mint valami pihe-puha, párnákkal körbebástyázott fotelt.

Az ember általában nem veszi tudomásul a megmagyarázhatatlant. Mindenre magyarázatot akar. Kiváltképp’ a legszörnyűbb bűncselekményekhez követel okot, indokot, értelmezést, lábjegyzetet. Mert az ember – mint az evolúció csúcslénye – nem csinál semmit „csak úgy”. Ésszerű magyarázatot követel, hogy megértse, fajtársa, egy másik ember miért tette azt, amit. És ekkor jön a sztárpszichológus, aki üzembiztosan megmondja a tutit, amit több millióan várnak tőle: „a tettes személyiségzavarban szenved”.  Aha! – csap a homlokához a nép. Így már érthető!

Hallgatom Bilkei Pált, és közben eszembe jut, amit egy kültelki nevelési tanácsadóban dolgozó pszichológustól hallottam a minap. Elárulta, hogy a hozzájuk kerülőket legalább hatszor kell visszarendelni. Akár indokolt, akár nem. Ha ráírja a „beutalóra”, hogy nincs szükség több konzultációra, megróják. Mert, hogy a normatív finanszírozáshoz minimum fél tucatnyi, szakszóval „ülés” kell, máskülönben üresjárat volt a foglalkozás, nem kap pénzt az intézmény.

Némileg sarkítva ez annyit jelent, hogy az iskola, vagy a szülők számára kissé problémásnak tűnő, de amúgy teljesen normális gyereket (akinek általában a legfőbb bűne, hogy nem „lép egyszerre”) kikiáltja betegnek. És a gyerek – ha nem is fizikai értelemben – előbb-utóbb beteg is lesz. Ez nem önbeteljesítő jóslat, ez a pszichológiai ellátás súlyos mellékhatása. A pszichológus-függővé tett gyerekek közül sokan magukat is betegként definiálják. Ezzel viszont megtanulják, hogy nem kell felelősséget vállalni a tettükért. Hiszen betegek. Felmentést kapnak a tetteikért. Hiszen betegek. Bármit megtehetnek. Hiszen betegek.

Őszintén remélem, hogy meglesz Bándy Kata gyilkosa. És őszintén remélem, hogy nem derül ki a kora gyermekkori traumája, a bonyolult családi viszonyai, az ingerszegény környezet és a többi, személyiségzavart kiváltó ok. Egyszerűen kiderül, hogy egy gyilkos. És nem találnak semmilyen mentséget a tettére!

 Forrás: Doktor Sziszi      

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Hát köztudomású, hogy meglett a tettes P. László személyében. Aki már régóta parttalanul élt a világban meg gondolom, soha nem is volt gyerekszobája. Mikor a gyilkosságot elkövette, erősen ittas és bedrogozott állapotban volt. Én csak azon gondolkodom, hogy egy jó erőben lévő 25 éves fiatal lány mint Kata, hogy nem tudta leszerelni fizikai erővel ezt a sovány férfit. Meglehet, hogy Kata is kissé pityókás állapotban volt. De akkor is, hogyan nem kerekedett az életösztöne mindenen felül?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!